כריתת טפולות מפחיתת סיכון: ההכנות וההחלמה

​התהליך מעט שונה בין בתי החולים השונים, ניסינו לציין טיפים כללים, כמובן שבהתאם לבית החולים בו תעברי את הניתוח – תקבלו גם הנחיות מבית החולים עצמו או מהמנתח.

​אנו ממליצות בחום ללכת לייעוץ אצל רופא גיל מעבר לפני הניתוח ולקבל ממנו מרשם לטיפול ההורמונלי החליפי וכן תוכנית פעולה (למשל הנחיות להעלאת מינון לבד אם אפשר). כמו כן מומלץ לקבוע תור מראש לחודש אחרי הניתוח בערך. לפי ההמלצות העדכניות מומלץ להתחיל לקחת את הטיפול ההורמונלי החליפי מוקדם ככל האפשר לאחר הניתוח. למי שלא יכולה ליטול הורמונים (מחלימות סרטן או מסיבות רפואיות אחרות) מומלץ לבדוק איזה אפשרויות קיימות עבורה ולהתכונן מראש עם תרופות מתאימות. הכול בהתאם להמלצה הרפואית ולהנחיות הרופא המנתח.

​תכיני מראש את הסביבה לכך שאת תצטרכי לנוח בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח ולכן צריך להתארגן בהתאם מבחינת סידור לילדים, אוכל למשפחה וכדומה. תכיני אותם גם לאפשרות שיהיו לך מצבי רוח משתנים. הכל נורמלי וטבעי. זה עובר ומסתדר עם טיפול נכון ועם הזמן שיחלוף.

​אם את מרגישה צורך לכך אז ניתן לעבור תהליך ריגשי עמוק של הכנה של פרידה מהשחלות. בכל דרך אפשרית: טקסים/ דיבור/ יצירה/ דיקור/ מדיטציה. כל מה שמדבר אלייך. תני לזה מקום ראוי. לעתים הסביבה לא מבינה את הקושי שיש בפרידה מהשחלות (מקבלים תגובות כגון: מה אכפת לך, סיימת ילודה ובמילא מתישהו היית נכנסת למנופאוזה). את יכולה להיעזר בנשות הקבוצה לתמיכה. אנחנו פה בשבילך. זה מאד עוזר ומקל.

​כמובן שלהגיע בכושר טוב לניתוח יכול לעזור ולכן נשות הקבוצה ממליצות להתחיל ולהתאמן בפעילות גופנית שמועדפת עלייך כבר לפני הניתוח.

מבחינת התחייבויות לתשלום – לפי מה שהמנתח או הגורם המבטח שלך הדריך אותך. השתדלי לקבל את כל ההתחייבויות כמה שאפשר מראש וכן תוודאי שקיבלת את מלוא ההתחייבות שאת צריכה לקבל.​

אם הניתוח שלך אחר הצהריים ואת מודאגת מהצום לפני לכי לבית קפה בבוקר לארוחת שחיתות שתחזיק אותך שבעה ותשמח אותך כאילו את סתם ביום חופש. רק שימי לב שאת מסיימת את הארוחה עד הזמן בו את צריכה להיכנס לצום. תמשיכי לשתות עד השעה שבה אסור לשתות יותר.

​תעשי מראש רשימה מסודרת של מה להביא לניתוח, אל תחכי ליום האחרון. האשפוז לרוב הוא ללילה אחד אבל לפעמים, אם הניתוח בשעות הבוקר, תיאלצי להגיע לילה קודם.

כמה טיפים קטנים לאריזה:

– במקרים רבים יש דימום מיד אחרי הניתוח ולכן כדאי להצטייד בתחבושות שסופגות היטב ונוחות לכן. אפשר גם להצטייד בתחתונים חד פעמיים.

– לא לשכוח משחה ומברשת שיניים, תחתונים וגרביים כיפיות ומחממות, כפכפים למקלחת.

– כיסוי עיניים כמו של טיסות למי שקשה לה לישון כשיש אור, או מי שיש לה מלווה שישן\ה איתה.

– אטמי אוזניים אם את רגישה לרעש.

​יכולות להיות לך בחילות בגלל חומרי ההרדמה. כשאת פוגשת המרדים ביום הניתוח תבקשי לקבל מינון מכובד של נוגדי בחילה (פראמין או זופרן, לפי מה שהמרדים או אתן מעדיפות). לפעמים עדיין תהיה לך בחילה בהתאוששות או בשעות הראשונות לאחר המעבר למחלקה, חבל לסבול סתם. בקשי מהצוות נוגד בחילה. לפעמים הבחילות נמשכות יותר זמן ויש משככי כאבים שכתופעת לוואי עושים בחילה. אפשר להביא קרקרים ליתר ביטחון, אם זה יהיה הדבר היחיד שתצליחי לאכול ביום הראשון לאחר הניתוח.

​בזמן האשפוז אמורים לתת לך משככי כאבים לפי הצורך. בימים הראשונים אנו ממליצות לקחת גם אם כואב רק קצת. הגישה היום בכירורגיה היא שהרבה יותר קל למנוע מהכאב לעלות מאשר להוריד אותו כשהוא כבר ברמה מציקה או בלתי נסבלת. אח"כ תורידי בהדרגה ותראי מה הצורך.

​לאחר הניתוח יש חוסר נוחות באזור הבטן וכן עלולים להיות כאבים באזור השכמות והכתפיים מהגז שנעשה בו שימוש בניתוח. זה חולף בתוך מספר ימים עד שבועיים שלושה.​

תזוזה חשובה לתהליך ההחלמה. כשאת מרגישה שאת מסוגלת תעשי סיבובים במחלקה, בקומה, בבניין. כשאת חוזרת הביתה תסתובבי סביב הבלוק. לא להגזים. הכול לפי הוראות המנתח.

​לפני השחרור תבקשי מהרופא הנחיות כיצד להתנהל בבית מבחינת משככי כאבים, פעילות ועוד.

​אם אומרים לך לא להרים דברים כבדים במשך מספר שבועות – הקשיבי למנתחים, ההנחיות שהם נותנים הם כדי שההחלמה תעבור כמה שיותר חלק וללא סיבוכים ברי מניעה.

​נהיגה אפשרית לאחר שאת מרגישה יותר טוב. בכל מקרה- להיזהר ולא למתוח את הגבול יותר מדי. לא לנהוג רחוק בפעמים הראשונות.

​דאגי למכנס שלא לוחץ על אזור הבטן. שמלות זה פתרון מעולה.

​ההחלמה לוקחת מספר שבועות. גם פיזית, גם נפשית. קחי את הזמן שאת צריכה.

​יש נשים שדיקור סיני מאד עוזר להן הן לפני הניתוח להרגעה והן לאחריו, כחלק מהטיפול בסימפטומים של גיל המעבר.

​הניתוח מבוצע בלפרוסקופיה או בגישה וגינלית ולכן לרוב אין יותר מדי צלקות.