החלטת שאת רוצה לעבור כריתת שד מפחיתת סיכון? עדיין שוקלת את האופציות שלך?
לפני שנתחיל עם ההסברים, חשוב לנו לציין כי אנו מסכמות את התהליך שהוביל אותנו באופן אישי לניתוח, ואת ההמלצות האישיות שלנו ושל חברות קהילת "גנים טובים" לניהול התהליך.
אין בעמוד זה משום המלצה גורפת לעבור ניתוח כריתת שד מפחית סיכון. זו החלטה אישית של כל נשאית. בעיננו, חשוב לקבל את ההחלטה אחרי קבלת מידע רלוונטי מאנשי מקצוע בתחום שלנו, אשר מכירים את נושא הנשאות ואת ההיסטוריה האישית והמשפחתית של אותה הנשאית. ניתוח או לא ניתוח – אל תוותרו על המעקבים הסדירים המומלצים.
הגעתי להחלטה לעבור את הניתוח. מה עושים עכשיו?
חשוב להבין שלמרות המונח האחיד "ניתוח כריתה ושיחזור", לא מדובר בניתוח אחד הזהה לכולן. נשים שונות עשויות לקבל המלצות שונות לגבי אופי הניתוח, בהתבסס על רצונן וכן דעתם המקצועית של המנתחים, בהתאם למבנה גופה, גילה, ומצבה הרפואי.
השוני בין הניתוחים יכול להתבטא במגוון דברים:
– מועד השיחזור (האם מדובר בניתוח אחד עבור כריתה ושיחזור, או במספר ניתוחים?)
– סוג השיחזור (שתלי סיליקון? שיחזור מרקמה עצמית? בלי שיחזור בכלל?)
– מיקום החתך הניתוחי (היכן תהיה הצלקת: מתחת לשד? בקו האמצע של השד?)
– שימור או הורדה של הפטמות.
בארץ, רוב השיחזורים המתבצעים במסגרת ניתוח מפחית סיכון, יבוצעו במעמד ניתוח הכריתה.
בחלק מהמקרים, המנתחים עשויים להמליץ מראש על ניתוח דו שלבי – בשלב הראשון, הרמה והקטנה של השד, ובשלב השני כריתה ושיחזור.
אפשרות נוספת שקיימת היא כריתה עם הכנסת "מותחנים", אשר ינופחו (עם Saline) מדי מספר שבועות על ידי הפלסטיקאי. בהגעת המותחן לגודל הרצוי, יתואם ניתוח החלפת מותחנים בשתלים קבועים.
בארץ, רוב הנשאיות הבריאות אשר בוחרות לעבור כריתה ושיחזור יעברו אותו בניתוח אחד. ניתן לראות כי בארה"ב, לדוגמא, שיטת שני הניתוחים רווחת הרבה יותר.
אפשרות נוספת היא לבחור לעבור כריתה ללא שיחזור ("סגירה שטוחה"), מה שמקצר את משך הניתוח ומוריד מהמשוואה סיבוכים הקשורים בשיחזור עצמו.
בכל ניתוח כריתה ושיחזור יש צוות מנתחים – כירורג שד(שאחראי לבצע את הכריתה בצורה המיטבית) ופלסטיקאי (שאחראי לשחזר את השד לאחר הכריתה). בקהילת הפייסבוק הסגורה שלנו יש המלצות רבות על המנתחים המובילים בארץ. שימו לב שכדי להחליט מי מנתח אתכן, יש לתאם את הניתוח דרך הקליניקות הפרטיות של המנתחים, בבית חולים פרטי, דוגמאת אסותא רמת החיל או רפאל. במקרה בו תרצו לבצע את הניתוח בבית חולים פרטי עם בחירת מנתחים מראש, עליכן לבדוק מי הכירורגים והפלסטיקאים אשר עובדים עם קופת החולים שלכן או עם הביטוח הפרטי, ולקבוע ייעוצים בקליניקות הפרטיות שלהם.
עבור בתי החולים הפרטיים- יתכן ותדרשו בהשתתפות עצמית (כלומר, קופת החולים לא תממן את מלוא עלות הניתוח), סכום ההשתתפות משתנה בין המנתחים וקופות החולים, ותעודכנו בסכום בעת פגישות היעוץ. את ההשתתפות העצמית ניתן לתבוע מהביטוח הפרטי כתלות בפוליסה שלכן.
עבור ביצוע הניתוח בבית חולים ציבורי, תוכלו לקבוע תור דרך אפליקציות בתי החולים או מוקדי זימון התורים הטלפוניים. במקרה כזה, הקופה מממנת את מלוא עלות הניתוח (טופס 17). עם זאת, בניתוח במערכת הציבורית יש לקחת בחשבון שעשוי להיות שינוי בזהות המנתחים או במועד הניתוח ברגע האחרון.
מה שואלים בפגישות היעוץ?
פלסטיקאי
כפי שציינו קודם, לכל אישה עשוי להתאים ניתוח שונה. זה המקום לשאול את הפלסטקאי:
– מנסיונך, איזה סוג שיחזור יתאים לי (שתלים או רקמה עצמית)?
– היכן תהיה ממוקמת הצלקת? (מתחת לשד? מהצד לכיוון הפטמה? מלמטה לכיוון הפטמה?)
– האם אני מתאימה לשימור פטמות?
– באיזה סוג וגודל שתלים אתה ממליץ להשתמש?
– האם השיחזור יהיה מעל או מתחת לשריר בית החזה, ומה המשמעויות של כך?
– מה המגבלות הגופניות שלי בתקופה שלאחר הניתוח?
– מה הסיבוכים האפשריים לאחר הניתוח?
ישנם פלסטיקאים שבפגישת הייעוץ מראים תמונות "לפני ואחרי" של מטופלות שלהן (ללא פנים), דבר היכול לעזור לקבל תמונה לגבי איך תראי לאחר ההחלמה. התוצאות שתראו הן כמובן המוצלחות ביותר. במידה וזה מתאים לכן, אנו ממליצות לחפש נשים לאחר ניתוח בקבוצת "גנים טובים" בפייסבוק, שיראו לכן את התוצאה שלהן, גם את המוצלחות פחות.
לכל פלסטיקאי יש מספר כירורגים שהוא עובד איתם באופן קבוע. ניתן לבקש ממנו את המלצותיו, או לשאול האם יעבוד עם כירורג אחר, במידה ויש לכן כירורג שד ספציפי שתרצו.
כירורג
בפגישת היעוץ עם הכירורג, אנו ממליצים לשאול שאלות דומות לשאלות ששאלנו את הפלסטקאי:
– מה דעתך על מיקום החתך שקבע הפלסטיקאי, ועל עובדת שימור \ אי שימור הפטמה?
– מגבלות בתקופת ההחלמה?
– סיבוכים אפשריים?
– האם יש צורך בהדמיה נוספת לפני הניתוח?
כפי שציינו, יש כמה אפשרויות לניתוח כזה, וזה משתנה בין אישה לאישה בהתאם למספר פרמטרים. לכן לדעתינו חשוב להתייעץ עם יותר מפלסטיקאי אחד וכירורג אחד, שכן יש הרבה מקום לגישה של המנתח בסוג הניתוח הנבחר. יש כירורגים שדוגלים בהורדת פטמות באופן גורף (כפי שהיה מקובל פעם) לעומת אלו הממליצים לפי המחקרים האחרונים הגורסים כי הסיכון בהשארת פטמות לעומת אי השארת פטמות הוא מזערי, וימליצו כן להשאיר אותן במידה ונתוני המטופלת מאפשרים זאת. כמו כן, יש פלסטיקאים שיציעו שיטת שיחזור אחת ואחרים יציעו אחרת, עבור אותה מטופלת.
נושא נוסף החשוב בעיננו, הוא איך את מרגישה אצל הרופאים שפגשת. חלקינו פגשנו רופאים מאוד מומלצים מבחינת תוצאות, אך הרגשנו אצלם לא בנוח מסיבות אחרות. מדובר בניתוח לא פשוט עם מספר פגישות ביקורת ומעקב למשך כמה חודשים לאחר הניתוח- כך שהמנתחים אמורים להיות טובים לא רק בתוצר הסופי אלא גם במענה האנושי שאתן מקבלות מהם.
ככלל, רוב הביקורות לאחר הניתוח יהיו אצל הפלסטיקאי.
מצאת צמד רופאים שאת מרגישה איתם בנח? מצוין!
אפשר לקבוע מול המתאמת של אחד מהם תאריך לניתוח. יתכן ולפני מועד הניתוח תפגשי שוב עם הפלסטיקאי ועם הכירורג, בנפרד. בפגישה הזו תסגרו קצוות אחרונים (למשל גודל השתל, בדיקות טרום ניתוח, חתימה על טופס הסכמה, והדרכת טרום ניתוח). בנוסף, תצטרכי להגיע לפגישת טרום ניתוח בבי"ח בו תהי מנותחת כדי להפגש עם רופא מרדים.
ומה עכשיו? מחכים למפלס החרדה והלחץ שיעלה… וזה נורמלי!
מה עזר לנו? לדבר ולהפגש עם נשאיות אחרות שעברו את הניתוח לפנינו ו"שרדו" כדי לספר. בקבוצות הפייסבוק יש נשים רבות, תשתמשו בזה! תאספו טיפים לקראת הניתוח, תחשבו מה ההתארגנות הלוגיסטית שדרושה מכן לתקופה ההחלמה הראשונית, ותשתפו בחששות שלכן. תנצלו את הימים לפני הניתוח לעיסוקים כיפיים ונעימים עם אנשים אהובים. זה טבעי ומובן אבל עם כל הקושי – אפשר לצלוח את זה!