לאחר קבלת תוצאות בדיקת הנשאות, היועץ הגנטי אמור לספק לך מכתב סיכום המכיל את ההמלצות הרפואיות לגבייך, בהתייחס להיסטוריה המשפחתית שלך והמוטציה הספציפית אותה את נושאת.
לנשאיות בריאות (אשר לא חלו בסרטן), אשר לא עברו ניתוחים מפחיתי סיכון ההמלצות לרוב הינן:
מעקב שד
בדיקת כירורג ידנית אחת לחצי שנה.
הדמיה אחת לשנה – אולטרסאונד ו-MRI לסירוגין. החל מגיל מסוים ההמלצה עשויה להשתנות לממוגרפיה וMRI לסירוגין.
בהריון והנקה: בישראל מקובל לבצע בדיקת כירורג שד ואולטרסאונד אחת לשלושה חודשים, אולם מומלץ להיוועץ עם רופא. יש מכשירי mri שמאפשרים בדיקה בזמן הנקה בבתי החולים תל השומר, מעייני הישועה ורמב"ם לנשים שמניקות מעל שנה.
מה הן הבדיקות הללו?
אולטרסאונד, ממוגרפיה ו-MRI הן בדיקות הדמיה הפועלות בטכנולוגיות שונות.
אולטרסאונד שד
בבדיקה זו, רופא\ה או טכנאי\ת מעבירים מתמר אולטרסאונד על שדייך ועל איזור בית השחי. מדובר בבדיקה של מספר דקות בכל שד. על מנת לקבל תמונה טובה יותר, יש שימוש בג'ל מיוחד ששמים על המתמר או על השד, כך שיש צורך להתנגב בתום הבדיקה (חדרי הבדיקה מכילים מגבות בד או נייר לצורך כך). למרות שלעיתים לוחצים עם המתמר על איזורים מסוימים בשד, הבדיקה אינה כואבת ואין צורך בהכנות מיוחדות לבדיקה.
ממוגרפיה
מדובר בבדיקה קצרה בה מניחים כל שד בין שני לוחות על מנת לבצע צילום שלהם. אמנם מדובר בבדיקה קצרה, אך נשים רבות מעידות כי אינה נעימה מאחר ויש תחושה שהשדיים נמחצים בין לוחות הצילום. הבדיקה כרוכה בקרינה בכמות נמוכה.
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.
MRI
מדובר בבדיקה הרגישה ביותר, המזהה גידולים החל מגודל של כ-0.3 מ"מ. את הבדיקה יש לבצע ביום 7-14 לווסת (או בכל יום שהוא, במידה ואת במנפאוזה).
בטרם הכניסה למכשיר, יתקינו לך וונפלון (מחט עירוי), דרכה יזריקו חומר ניגוד במהלך הבדיקה.
הבדיקה אורכת כ-20-30 דקות, בהן את שוכבת על הבטן ללא חלק עליון. השדיים מונחים במעיין "חלונות". מכשיר ה-MRI מאוד רועש במהלך הבדיקה, והמיטה עליה את שוכבת זזה קדימה ואחורה. במרכזים השונים נותנים אוזניות להפחתת רעש, בהן מנגנים מוזיקה (בחלק מהמרכזים את יכולה להביא דיסק עם מוזיקה שתרצי לשמוע).
ישנם מרכזים המנחים להגיע בצום של מספר שעות, מאחר והבדיקה נעשית בשכיבה על הבטן, ולא רוצים שתחושי בחילה במהלכה. מבחינת פענוח הבדיקה, אין לצום משמעות.
עבור נשים החוששות מהבדיקה, או סובלות מקלאוסטרופוביה, חשוב לדעת שניתן לקחת כדור הרגעה בטרם הבדיקה. יש לבקש מרשם מרופא משפחה ולפעול לפי אזהרות התרופה (למשל, להמנע מנהיגה לאחר מכן מאחר ותרופות הרגעה עשויות להיות בעלות אפקט מרדים).
מעקב שחלות
בדיקת אולטרסאונד וגינלית אחת לחצי שנה.
בדיקת דם למרקר סרטני CA-125 אחת לחצי שנה.
חשוב לציין שבעוד שלסרטן שד יש גילוי מוקדם, לסרטן שחלות אין. לצערינו, גם במעקבים סדירים אצל גניקולוגים מנוסים לא ניתן לאתר את סרטן השחלה בשלביו המוקדמים, מה שמוביל לפרוגנוזה לא טובה במידה ואכן מאובחן סרטן שחלות.
לכן בעוד שההמלצות על כריתת שדיים מפחיתת סיכון הן זהירות, הקהילה הרפואית תמימת דעים בנוגע לכריתת שחלות מפחיתת סיכון, החל בין הגילים 35-40 ב-BRCA1 ובין הגילים 40-45 ב-BRCA2, בהתאם לסיום תכנית הילודה האישית, ההיסטוריה המשפחתית והמוטציה הספציפית אותה את נושאת.
ועכשיו כמה המלצות חמות שלנו לקראת ימי המעקב:
עבור בדיקת MRI – אסור להכנס עם מתכות כמו תכשיטים או כפתורי ג'ינס. לכן ל-MRI אנחנו ממליצות להגיע בטייץ.
במידה ואת מבצעת יום מרוכז של בדיקות הכולל גם כירורג ו\או הדמיית שד וגם בדיקה גינקולוגית, אנחנו ממליצו שלא להגיע בשמלה, כך שלא תמצאי את עצמך בתחתונים בלבד בעת בדיקת השד. ניתן לבוא בשמלה עם טייץ מתחת, כך שלא תשארי חשופה מדי.
יש נשים הממליצות להגיע עם משככי כאבים, משהו להרגעה ומשחה מאלחשת מכיוון שלאחר הממוגרפיה יכולים לצוץ כאבים ואי-נעימיות באיזורים הנבדקים. כדאי להביא בתיק גוזיה רכה למקרה שיהיו לך כאבים כאלו. מאחר ויש שימוש בג'ל בבדיקות ה-US, ניתן להביא מגבונים שיסייעו בהסרת התחושה הדביקה שלאחר ניגובו (כאמור יש מגבות נייר בחדרי הבדיקה, אך לעיתים עדיין נותרת תחושה דביקה).
הכיני מראש את כל טפסי ההתחייבות מקופת החולים, לא לשכוח להביא ת.ז.
מלווה (בן/בת זוג, אחות, חברה טובה או אמא) היא הרבה יותר ממישהי שתשמור על התיק בין הבדיקות. יש נשים שמעדיפות להעביר את יום הבדיקות עם מישהו אהוב ותומך, ולא ללכת לבד.
כיוון שכבר לוקחים יום חופש/יום מחלה לטובת היום מעקבים, כדאי לנצל את חלקו השני למשהו מהנה. קבעו סרט/הופעה/הצגה או מסעדה שווה מיד לאחר סיום הבדיקות, הרווחתן את זה לחלוטין!